Jakość styropianu – który wybrać?

Wybierając określony produkt, zazwyczaj staramy się zapoznać z jego dokładną specyfikacją. Zależnie od marki, półki cenowej czy sprzedawcy, możemy natrafić na towar skrajnie różniej jakości. Styropian nie jest tutaj wyjątkiem. Chociaż termin ten określa samo tworzywo, to ma ono wiele różnych wariacji, które są przystosowane do konkretnych zastosowań. Innego styropianu używa się do izolacji mieszkania, a innego jako opakowania dla produktów spożywczych. Z tego powodu nasza decyzja dotycząca wyboru styropianu ma dość duże znaczenie i nie powinna być dyktowana tylko i wyłącznie jego ceną.

Styropian przystosowany do gastronomii

Opakowania wykonane ze spienionego polistyrenu są obecne w niemal każdej sieci marketów z artykułami spożywczymi. Materiał ten jest ceniony za swoją sterylność, niską cenę oraz słabe przewodnictwo. Można napotkać się na wiele plotek mówiących o jego toksyczności, lecz nie mają one nic wspólnego z faktami. Styropian, który został dopuszczony do użycia przy żywności, nie może zawierać w sobie żadnych związków, które mogłyby zaszkodzić ludzkiemu zdrowiu lub życiu.

Wyspecjalizowane rodzaje polistyrenu

Opakowania dużej części dań ekspresowych wykonane są właśnie ze styropianu. Aby móc je bezpiecznie podgrzać przy pomocy mikrofalówki, należy najpierw upewnić się, że na etykiecie znajduje się informacja o użyciu właściwego polistyrenu, który jest przystosowany do wysokich temperatur. W przeciwnym razie styropian może się stopić, uwalniając przy tym szkodliwe tlenki węgla.